Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест в Охрид срещу незаконен строеж на минаре

21 май 2019, 09:43 часа • 7200 прочитания

Незаконният строеж на 32-метровото минаре трябва да спре. Политиците трябва да излязат и да кажат ясно как мислят да решат проблема с джамията на Али паша.

Това заявиха гражданите на Охрид и членовете на сдружение „Съвест“ на протест в понеделник вечерта, предава скопското електронно издание „МКД“.

От „Съвест“ поискаха от премиера на Македония Зоран Заев да изпълни обещанието си, дадено преди изборите.

Според организацията, става все по-ясно, че строежът на минарето е резултат от политическа договорка и че не се спазват законите. Те твърдят, че ще продължат да алармират обществеността, докато не се сложи край на своеволията и съответните органи не се справят с незаконните дейности.

„Ние не сме против реставрацията и консервацията на религиозния обект, но с височината на минарето от 32 метра изцяло се нарушава визията на града и стария градски център.

Тук става въпрос за нарушаване на редица закони. Тук имаме агресивен и нелегален строеж и излъгани и изманипулирани граждани от властите“, обясняват от „Съвест“.

Преди изборите за президент и кмет на Охрид премиерът Зоран Заев обеща този проблем да бъде решен след изборите.

Службата за защита на културното наследство, Републиканската градска и строителна инспекция и съдът не са на нивото на своите компетенции и не проявяват решимост да поставят мораториум върху сградата, която вече е обявена за незаконна“, каза Сашо Михайловски от „Съвест“, който добави, че протестите няма да спрат, докато исканията не бъдат изпълнени.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес