Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продава ли Гърция историята си? Ципрас ще подаде оставка, казват източници

14 юли 2015, 17:33 часа • 8015 прочитания

Поради рязката промяна по време на преговорите с лидерите от еврозоната гръцкият премиер е изправен пред бунт в собствената си партия "Сириза". Той дори обсъжда и варианта за оставка. Това пише германският таблоид "Билд", който прогнозира, че оставката на Ципрас може да стане в края на тази седмица.

Ципрас има време до сряда, 15 юли, да убеди депутатите от своята партия и коалиционните си партньори, че не ги е предал със съгласието за провеждане на сурови мерки и реформи в замяна на трета спасителна програма за Гърция. Атина се съгласи да сложи в специален фонд активи на гръцката държава на стойност 50 млрд. евро, които да се монетаризират и да се гарантират плащанията по заема от кредиторите.

Те, на практика, ни казват да продадем паметта на нашите предци, нашата история, само за да получим нещо комерсиално в замяна. Това е идея, с която се иска да се унижи Гърция, смята Гергиус Даремас, стратег и съветник на гръцкото министерство на труда, социалната сигурност и социална солидарност, цитиран от британския в. "Индипендънт".

За приемането на някои от реформите, на които Ципрас се съгласи, вече има съпротива. Лидерът на "Независими гърци" и министър ха отбраната Панос Каменос каза вчера пред журналисти, че неговата партия не може да се съгласи с това.

Министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, който представлява лявото крило в "Сириза" определи като неприемливо споразумението с еврозоната. Според него "този договор унищожава мандата на народа и достойното "не" на гражданите по време на референдума на 5-ти юли", предаде БГНЕС.

От общо 149-те депутати от парламентарната група на 'Сириза", 30 от тях, които са от крайното ляво крило на формацията, вече обърнаха гръб на Алексис Ципрас поради неговите отстъпки пред международните кредитори.

Припомняме, че оставката си връчи Никос Хунтис, ротационен министър по европейските въпроси и депутат на управляващата партия.

Според източниците на "Билд" утре Алексис Ципрас, заедно с представителите на опозицията ще приеме в парламента законодателните промени и след това неговото правителство ще подаде оставка. По този начин той ще отвори пътя за сформирането на експертно-техническо правителство, което ще ръководи страната до провеждането на нови предсрочни парламентарни избори.

"По този начин Ципрас няма да се нагърби сам да изпълнява непопулярните мерки за съкращаване на разходите", пише още германското издание и прогнозира повече шансове за Ципрас при евентуални избори на есен.

След 17 часа на преговори сутринта на 13 юли, понеделник, лидерите на еврозоната се съгласиха да започнат незабавно преговори за нова спасителна програма за Гърция по Европейския стабилизационен механизъм (ESM). Подкрепата се дава при строги условия за реформи, придружена от пакет за растеж и заетост в размер на 35 млрд. евро.

Лидерите на 19-страни от валутния съюз постигнаха съгласие по серия от мерки, които ще осигурят на Гърция допълнителни 86 млрд. евро в следващите 3 години.

Няколко парламента, включително и този на Гърция, трябва да осигурят „зелена светлина“ за официалното започване на преговорите. Финансовите министри на еврозоната също ще трябва да обсъдят краткосрочно мостово финансиране, нужно за банките в южната ни съседка.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес