Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдният министър на Черна гора свален от власт заради отричане на геноцида в Сребреница

18 юни 2021, 16:06 часа • 2561 прочитания

Парламентът на Черна гора уволни министъра на правосъдието на страната за изразяване на съмнения относно геноцида през 1995 г. в Сребреница, предаде Евронюз.

Законодателите гласуваха с 43 на 27, за да свалят министър Владимир Лепосавич за коментарите му.

Страната също прие резолюция, осъждаща клането и забраняваща публичното отричане на геноцида, макар и без правни последици.

55 депутати одобриха резолюцията, докато 19 бяха против нея в 81-членния парламент на Черна гора, при гласуване, което разклати новото правителство и разкри разрив в управляващата коалиция.

Лепосавич беше свален от власт, след като наскоро оспори, че убийството на около 8 000 босненски мюсюлмани в Сребреница от босненско-сръбските сили представлява геноцид.

Бившият министър, който е близък до Сръбската православна църква и се смята за просръбски политик, каза, че ще признае клането като геноцид, "когато бъде установено недвусмислено". По-късно той заяви, че коментарите му са извадени от контекста и получи подкрепа от просръбските групи в управляващия съюз на Черна гора. Но премиерът Здравко Кривокапич поиска уволнението на Лепосавич, след като коментарите за Сребреница предизвикаха международна критика към Черна гора, в момент, в който тя се стреми към членство в ЕС. Лепосавич отказа да подаде оставка, което накара премиера Кривокапич да поиска от депутатите да гласуват за неговото уволнение - ход, довел до силна критика от страна на някои от управляващата коалиция в Черна гора.

"Предлагайки уволнението, рискувах отново да бъда обвинен, че съм враг и предател, само защото съм на страната на справедливостта и истината," каза Кривокапич пред парламента.

Клането през юли 1995 г. в Сребреница е кулминацията на босненската война през 1992-1995 г. и се счита за едно от най-тежките зверства в Европа след Втората световна война. Убийствата са класифицирани като геноцид от Международния трибунал за бивша Югославия. Но много сърби в региона отхвърлят този термин и смятат, че босненско-сръбският военен лидер Ратко Младич, осъден на доживотен затвор за Сребреница и други престъпления, просто е защитавал народа си.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес