Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По данъчна декларация Виктор Понта изглежда по-богат от Бойко Борисов

08 юли 2015, 17:06 часа • 8813 прочитания

Съпругата на румънския министър-председател Виктор Понта е изкарала 74 400 евро през 2014 г. като евродепутат, а той едва 16 700 евро през същата година. Това става ясно от данъчните им декларации, които отвъд Дунав се подават до края на юни на всяка календарна година.

Виктор Понта и съпругата му са декларирали, че разполагат със солидно финансово състояние. Двамата притежават заедно повече от 1 хектар земи, две вили и два големи апартамента в румънската столица – един от тях е с площ от 95 квадратни метра, а другият се простира до 176 квадрата. Освен тези апартаменти, до миналата 2014 г. политическото семейство е имало още две жилища в Букурещ, които са успели да продадат, като и за двете са взели обща сума от 150 000 евро.

Виктор Понта разполага с 6 200 евро в своята банкова сметка. Освен това, наскоро е внесъл 200 000 евро по предварителен договор за покупка на недвижим имот, става ясно още от неговата декларация.

Дачияна Сърбу е декларирала, че разполага с 162 300 евро в своята банкова сметка, както и това, че е дала 33 000 евро заем на частна фирма. През същата година, съпругата на Понта е и дарила 50 000 евро на своята майка, докато ръмънският премиер е подарил вила на своята бивша съпруга.

Единственията заем, който Понта и Сърбу имат да изплащат, е за покупка на жилище на стойност 34 500 евро. Те трябва да го погасят до края на тази година.

Заплатата на румънския премиер, която се равнява на малко под 1 400 евро месечно, на теория е една от най-високите в румънския държавен сектор. Обаче румънските медии са разследвали редица случаи, в които държавни служители на практика получават повече, отколкото премиерът на страната. От друга страна, румънските членове на Европарламента получават едни от най-високите заплати изобщо в северната ни съседка.

Дачияна Сърбу, която е дъщеря на един от най-влиятелните румънски политици, е евродепутат още от 2007 г. Преди това, тя е била дългогодишен депутат в Букурещ.

С какви пари разполага българският премиер?

Премиерът на България е спестил 42 536 лева от обезщетения за невзети отпуски, по данни на Сметната палата за 2013 г. Toй разполага и с малко под 8 000 лева от натрупани лихви. 

Източник на данните: Romania-Insider; Сметна палата.

Автор: Теодор Спасов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес