Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пендаровски: И нашите европейски партньори в Брюксел имат вина за отлагането на интеграцията

22 юни 2021, 21:30 часа • 2841 прочитания

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви днес, че ръководството на ЕС и европейските партньори са отговорни за отлагането на процеса на интеграция на страната и на Турция, които от години имат статут на кандидати, предадоха македонските медии.

"За съжаление, европейските истории и на двете страни не са успешни. Никой не е виновен, бих искал да търся вина у нас, но не мога да избегна да говоря чистата истина. И нашите европейски партньори в Брюксел имат вина за това", заяви Пендаровски за турската Анадолска агенция, цитирана от Радио Свободна Европа. Пендаровски добави, че Република Северна Македония чака в процеса на интеграция в ЕС над 16 години, от 2005 година, предава 24 часа.

"Все още чакаме началото. Чакаме начало на преговори, а не влизане в ЕС. Заедно с дългогодишните неразбирателства, които имаме с Гърция, друг проблем са блокадите, които дават от източната ни съседка България", каза Пендаровски. Той добави, че "противно на традицията на интеграционните процеси някои исторически теми постоянно се поставят на масата". Турция започна преговори за пълноправно членство в ЕС през 2005 г. и досега не са направени големи стъпки към тази цел, припомня радиото.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес