Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партньор на Меркел намекна за вето върху нова помощ за Гърция

12 август 2012, 18:27 часа • 5097 прочитания

Високопоставеният член на партията на германската канцлерка Ангела Меркел Михаел Фух предупреди, че Германия ще наложи "вето" на нова европейска помощ за Гърция, ако реформите в страната напредват прекалено бавно.

Ако Германия е убедена, че Гърция "не е изпълнила задълженията си, ще използваме правото си на вето", заяви Фух, заместник председател на парламентарната група на германските консерватори в интервю за ежедневника "Ханделсблат".

Германия "достигна своя лимит", допълни той. "Макар чашата да е наполовина пълна (от гледна точка на гръцките реформи), това не е достатъчно за нов пакет от помощи. Германия не може и няма да го приеме", категоричен е Фух.

Германия, която е водеща икономика в Европа и първи донор на спасителни средства за еврозоната, очаква подобно на останалите си европейски партньори, доклада на експертите от МВФ, ЕС и ЕЦБ в средата на септември за икономическата програма на новото гръцко правителство.

Този доклад трябва да реши дали Гърция ще получи следващия транш от 31,5 милиарда евро в рамките на втория спасителен план за страната, приет през февруари.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес