Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Остри дебати в Македония за обявяването на албанския за официален език

11 септември 2017, 11:39 часа • 1585 прочитания

Горещи бяха споровете около идеята албанският език да стане официален в Македония. По време на първия дебат по Закона за използването на езиците управляващи и опозиция си размениха взаимни обвинения.

Яростна реторика между депутатите от правителството и опозицията в наблюдаваха и присъстващите чуждестранни служители и експерти.

Депутатите от ВМРО-ДМНЕ бойкотираха дебата и се обявиха за премахването на европейското знаме от този закон. Според тях това противоречи на конституцията и поискаха въпросът да се гледа от националната комисия за политическата система.

Министърът на правосъдието Билен Салий обясни законодателните промени.

"Този закон установява, че гражданите имат правото да избират някой от официалните езици в техните писма. Институциите имат задължението да им позволят да използват и прилагат официалните езици в писмата си", заяви Салий.

Членовете на парламентарното мнозинство не виждат нищо противоречиво в закона. Депутатът Джеват Адеми, който няколко пъти в обръщението на трибуната сменяше езика, на който говори, заяви, че той е в съответствие с Охридското рамково споразумение и попита колегите си от ВМРО-ДПМНЕ защо допреди известно време този закон не е бил спорен за тях.

И във втория ден от обсъждането от управляващата СДСМ подчертаха, че законът не застрашава единството на Македония и политическият консенсус да не се променя характера на държавата, а заплахите за кантонизация и федерализация са просто вредни политически провокации.

"Никой не иска да наложи на македонците от хомогенните етнически структури да говорят друг език, освен майчиния си. Никой никога няма да ги кара да говорят на албански", коментираха от партията.

 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес