Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Османи: С бавенето на преговорите все повече македонци взимат български паспорти

08 април 2024, 23:30 часа • 5142 прочитания

„Какъв патриот е този, който казва - блокираме преговорите с ЕС заради идентичността, като по този начин стимулираме вземането на български паспорти“. Това попита кандидатът за президент на "Европейски фронт" Буяр Османи в интервю по „360 степени“ по МРТ 1, предаде БГНЕС.

„Всеки ден ми звънят от посолствата, че се увеличава броят на притежателите на български паспорти. Не знам какво е този патриотизъм, който казва - ще спрем европроцеса в името на нашата идентичност и с това насърчава гражданите да ходят в София, да се подписват като българи, за да получат паспорт за по-добро живот. Това е фалшив патриотизъм”, каза Османи.

Още: Официално: Седем кандидати за президент на РСМ ще се явят на изборите

Той заяви, че страната ни в момента се намира на кръстопът и изборите не са обикновени, а битка между две концепции. Според него, едната концепция предлага интеграция, съжителство, хармония, напредък и икономически просперитет, а другата - изолация, етническо напрежение, конфликти и регрес. Той допълни, че за съжаление на предстоящите избори има предложение, което е национално-шовинистично и което изисква 61 депутати да изключат останалите от вземането на решения, и затова всеки неуспех да се подкрепи европейският път ще означава връщане към изолацията и конфликта.

"Успяхме мъчително да постигнем един вид консенсусна демокрация и съвместно вземане на решения, за да могат всички общности да се чувстват комфортно в домовете си, да бъдат лоялни граждани и гласът им да бъде чут, защото трябва да създадем държава и общество, в които никой няма да се чувства изключен", заяви той.

Още: Буяр Османи: Русия стои зад всички опити за подкопаване на стратегическите ни цели

Във връзка с твърденията на лидерите на ВМРО-ДПМНЕ, че страната е затънала в интеграционния процес заради високото ниво на престъпност и корупция и че ако започне решителна борба с тези явления, след шест до девет месеца натискът ще се прехвърли към България, а Македония ще продължи преговорите за членство, Османи отговори, че борбата с корупцията зависи именно от интеграционния процес и отварянето на глави 23 и 24, а не обратното.

„Без междуетническа хармония и добросъседски отношения и без ясни евроатлантически интеграционни процеси не може да има стабилност, предвидимост, икономически напредък и благосъстояние на гражданите. Това са основни параметри, които всеки човек трябва да знае, независимо дали е политик или не."

Още: Османи: ВМРО-ДПМНЕ насажда българофобия, еврофобия и албанофобия

Османи, допълни че ВМРО-ДПМНЕ използва албанофобията за политически цели с изявленията. Той смята, че ВМРО-ДПМНЕ не разбира, че именно ДСИ беше причината албанците да бъдат интегрирани в институциите и причината единството на Македония да бъде укрепено.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес