Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова система за получаване на българско гражданство за лица от Северна Македония предлага Джамбазки (ВИДЕО)

11 декември 2020, 10:04 часа • 9157 прочитания

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки коментира, че с колегите му в Народното събрание имат идея за нова система, по която да се дава българско гражданство на граждани на Северна Македония.

Евродепутатът разкри и какви действия са предприели със съпартийците му, за да бъдат лишени от вече издадения им български паспорт македонски граждани, които след това са започнали антибългарска реторика и петнят името на нашата страна.

Конкретно такива действия вероятно са започнати срещу политика от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски, но името му не бе потвърдено. Джамбазки коментира въпросите в своето ежеседмично живо предаване във Фейсбук по темата "Македония".

Запитан дали има начин българските паспорти на граждани на РСМ, които правят антибългарски публични изявления, да бъдат анулирани политикът заяви: "Това, което аз вече направих, е да подготвя и в близките дни ще изпратя искане към президента за отнемане на българското гражданство на един от най-яростните граждани на Република България, с яростни антибългарски изявления.

Човек, който ние от организацията сме били свидетели как се е подмазвал на панихидата на Тодор Александров, какви неща говореше, какво говореше в Скопие и когато го каних тук, в Брюксел. А и присъстваше на наши събития, какъв българин беше.

Сега непрекъснато плюе и хули България и аз ще поискам от президента това гражданство да бъде отнето, анулирано, за назидание. И смятаме занапред всеки един, който си позволява подобна политика, да бъде лишаван от българско гражданство, защото не го заслужава".

"От друга страна, с моите колеги народни представители обсъждахме да бъде предложен в Народното събрание еднократен закон с еднократно действие, който да възстанови еднократно гражданството на всички наследници на поданниците на Царство България към 09.09 1944 г. или до референдума, когато незаконно Царството ни служебно е направено комунистическа република.

Мисля така с един акт да отрежем веднъж завинаги този проблем и завинаги да решим този въпрос като отрежем всякакви спекулации. Мисля, че това ще бъде полезно и знам, че ще бъде полезно", допълни Джамбазки.

Още: И след промени в закона, гражданството срещу пари остава възможно

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес