Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никос Дендиас: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС

24 февруари 2020, 13:11 часа • 1250 прочитания

Ние, европейските съседи на Западните Балкани потвърждаваме, че регионът е неразделна част от Европа, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас при откриването на конференцията, озаглавена „От Солун до Загреб“.

Той подчерта, че Солун е избран да бъде домакин на конференцията, защото Програмата на Солун, която регулира отношенията между ЕС и Западните Балкани, беше определена тук през 2003 година.

"Тук сме, защото Солун е кръстовище на Изтока и Запада и свързва Западните Балкани с три континента", добави Дендиас.

Според него срещата се провежда във време, когато Европейския съюз(ЕС) е изправен пред глобални предизвикателства и губи една от своите страни-членки, така че в този критичен момент трябва да се запази европейската идея.

Политиката на разширяване е важна за преодоляване на разделенията на континента,подчерта Дендриас и добави, че европейската перспектива за страните от Западните Балкани е в политически и икономически интерес на ЕС и ще допринесе за укрепване на единството на Съюза.

Според Дендиас няма съмнение, че регионът принадлежи към ЕС, но страните от Западните Балкани трябва да се ангажират с върховенството на закона, зачитането на човешките права и укрепването на демократичните институции. ЕС трябва да изпълни обещанията си за интеграция на страните в региона. По този начин според него ще се постигне трансформация на Западните Балкани, интегриране в пазара на Съюза, създаване на по-благоприятен икономически климат, намаляване на безработицата, привличане на нови инвестиции и спиране на изтичането на мозъци. "Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС", каза Дендиас.

След сесията при затворени врати, срещата ще продължи с работен обяд на тема „Западните Балкани в Европа: Пътят напред“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес