Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наводнения в Северна Албания: 5 400 хектара земя и 200 жилища под вода

12 февруари 2021, 17:41 часа • 1672 прочитания

Силните и интензивни дъждове през последните дни допълнително влошиха ситуацията с наводненията в Северна Албания, особено в района на Шкодра.

Ръководителят на дирекция "Гражданска защита" Хаки Чако каза по телефона за News 24, че ситуацията в района на Шкодра се е влошила.

"Нивото на реките Буна и Черни Дрин се е увеличило, както и Шкодренското езеро, което е преляло на много места, причинявайки наводнения на местообитания и големи земеделски площи в района на Шкодра и Дайч. За щастие в наводнените къщи няма блокирани граждани. Всички сили са в готовност, за да помогнат на жителите на наводнените райони", каза Чако.

Чако заяви, че властите са решили да намалят количеството вода, отделяно от водноелектрическите централи, докато ситуацията се подобри.

"На терена са членове на въоръжените сили, регионални дирекции за защита и спасяване, полиция, за да помогнат на жителите. Изчакваме нивото на водата да намалее и тогава щетите ще бъдат оценени и компенсирани. Надяваме се, че обявените ниски температури ще помогнат за изтеглянето на водата", каза Чако.

В момента най-малко 5400 хектара земеделска земя са под вода, вода има в няколко населени места в Шкодра и пет други административни единици. Повече от 200 къщи са под вода, а 500 други са заобиколени от нея, като в някои части водата достига 3 метра над земеделската земя.

15 семейства са евакуирани и поради повишаването на нивото на водата е обявена евакуация на други семейства.

Президентът Илир Мета и кметът на Шкодра Волтана Адеми обмислят въвеждане на извънредно положение.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес