Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъж е опитал да влезе с оръжие при турския президент Абдуллах Гюл

29 ноември 2013, 12:49 часа • 25738 прочитания

След като преди седмица турската полиция задържа заподозрян в опит за атентат срещу турския премиер Реджеп Ердоган, днес стана ясно, че охраната на президентския дворец "Чанкая" е хванала мъж, който опитал да влезе при турския президент Абдуллах Гюл с чанта с оръжие.

Преди седмица се оказа, че "атентаторът" на Ердоган е носил маджун, но сега нещата са били по-сериозни, пише Агенция "Фокус".

По информация от турското президентство инцидентът е станал на 25 ноември към 07:00 часа. Тогава лице на име Мехмет Салих Атлъ, на 35 години, женен, с две деца, прави опит да влезе в сградата през вход № 5 откъм булевард „Зиаур Рахман”. Заявил е на охраната, че е наложително да се срещне с Абдуллах Гюл и да му даде някои неща. Подал е излязла от обръщение банкнота с номинал 1 милион турски лири, която по думите му била шифър, който само президентът може да разчете.

При извършеното общо претърсване в чантата му са открити незаконно притежаван пистолет, осем патрона за него и наркотични вещества. Заловеното лице е предадено на полицията, а прокуратурата е повдигнала обвинение за „опит за действително въоръжено нападение срещу президента”.

В обясненията си задържаният посочва, че е пристигнал с автобус от Малатия в Анкара в 06:30 часа и с такси е отишъл до президентството. Твърди, че не е получил помощ от никого в Анкара, а за действията си обяснява, че е бил повлиян от действията на „Чичо Рамиз” от нашумелия турски телевизионен сериал „Долината на вълците”.

По искане на турската прокуратура Атлъ незабавно е арестуван и пратен в затвора. Очаква се да му бъде повдигнато обвинение в тероризъм.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес