Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР: Няма риск за България от ситуацията в Скопие

28 април 2017, 11:30 часа • 1163 прочитания

Към момента не съществуват непосредствени рискове за България от ситуацията в Македония. Това е оценката на вицепремиера и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешния министър Пламен Узунов и ръководители на структурите в областта на сигурността, съобщи пресцентърът на МВР.

Късно в четвъртък вечерта е била проведена спешна консултативна среща в МВР по повод размириците в Скопие.

"Постоянното наблюдение на процесите ще продължи. Оценката към момента е, че не съществуват непосредствени рискове. Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост", се казва в съобщението на МВР.

По-рано днес, 28 април, резидентът Румен Радев изрази "дълбоко безпокойство от създаденото напрежение" в Македония.

В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в парламента, че е жизненоважно Македония да запази целостта си и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция.

Припомняме, че стотици протестиращи влязоха в Народното събрание в четвъртък и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев.

Влизането в македонския парламент стана минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери (от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети - бел.ред.) за председател на македонския парламент. Избирането му беше гласувано, след като председателстващият заседанието Трайко Веляновски вече го бе прекратил, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации.

По данни на македонското МВР при сблъсъците са пострадали около стотина души. Сред потъврпевшите е и лидерът на социалдемократите Зоран Заев, както и един депутат от албанска партия.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес