Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мигранти протестират срещу лошите условия в лагера Мория

05 февруари 2020, 11:11 часа • 1087 прочитания

Мигранти, на остров Лесбос протестират срещу ужасните условия в бежанския лагер Мория и бавните процедури за обработката на документите им, пише електронното издание на Kathimerini.

Една жена е била ранена, докато протестиращите бягали от мястото на протеста, за да не ги арестуват.

Група от около 250 души, предимно от Афганистан, се събрали в град Митилини, с призиви за „свобода“ и викове „Хора на Лесбос, съжаляваме!“. Полицията се намесила в протеста, за да предотврати блокирането на движенето. Протестиращите са били кандидати за убежище.

Според длъжностните лица на острова напрежението е заради по-строгите правила, въведени от правителството.

„Те виждат, че законодателството е станало по-строго и процентът на отхвърлени молби се е увеличил и се страхуват да бъдат върнати в Турция“, заяви Мариос Калеас, директор на Службата по въпросите на убежището в Лесбос.

В понеделник полицията разгони със сълзотворен газ около 2000 кандидати за убежище, отново предимно афганистанци, които се опитаха да тръгнат към град Митилини и дори предизвикаха пожар, който обаче бързо бе овладян. В резултат на инцидента, жители на село Мория излязоха с искане за закриване на лагера в Мория и засилени морски патрули.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес