Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски: България да даде писмени гаранции, че няма да ни блокира за ЕС

04 февруари 2022, 05:00 часа • 10693 прочитания

България трябва да даде писмени гаранции, че няма да ни блокира за ЕС и да се извини за прогонените евреи от Македония. Това каза президентът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред телевизия Канал 5, предаде БГНЕС.

„Българската конституция не признава колективни права, индивидуални – да, тук нямат намерение да променят конституцията вместо нас, но българите да премахнат бележката под линия, или да изпълнят някое от тези решения, или поне да се извинят за седем хиляди и двеста евреи, които са изпратени в Треблинка по време на Втората световна война. Вили Брант знаеш ли как се извини? Има начин да се извиниш”, каза Християн Мицкоски.

Попитан дали правителството повдига включването на българите в конституцията и как ще реагира ВМРО-ДПМНЕ, Мицкоски каза, че не променят възгледите си според ситуацията. „Ако няма реципрочност, писмени гаранции, че ветото ще бъде вдигнато и че занапред няма да има глупави блокади, които да ни убеждават отново, че сме били българи до 1944г. В живота има даване и вземане, а не само вземане”, каза той.

Мицкоски допълни, че това правителство на СДСМ непрекъснато нарушава позициите в преговорите в международната политика. „Изобщо не трябва да обещават, ето едно нещо нека стане – нека махнат бележката под линия за езика, не ни трябва повече и ще кажем браво, има промени в позициите”, добави Мицкоски.

Попитан дали би бил министър-председател, който ще поднесе цветя на паметника на Гоце Делчев заедно с Кирил Петков, Мицкоски отговори да, само ако българският премиер Петков се съгласи, че Гоце Делчев се е борил за своята македонска независима държава. „Ако Петков е съгласен, че Гоце Делчев е македонец и се е борил за своята македонска независима държава, то аз нямам проблем”, категоричен беше Мицкоски.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес