Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонският президент отново обеща да не позволи албанският да стане втори официален език

14 март 2018, 22:51 часа • 1618 прочитания

Македонският президент Георги Иванов увери, че няма да подпише указ за Закона за употребата на езиците, който по-рано днес (14 март) беше гласуван в македонския парламент, информира Агенция "Фокус", цитирайки македонската медия "НОВА".

"Като президент на Македония няма да позволя това. Няма да подпиша указ за закон, приет по този начин. Закон, който злоупотребява с европейското знаме, закон, за който не се водеше дебат по промените, които произлязоха от моите препоръки, закон, който се гласува извън всички процедури, закон, който е противоконституционен и закон, който нарушава дадените гаранции. Конституцията и съвестта ми не ми позволяват да подпиша указ за обявяване на такъв закон", се казва в изявлението на македонския президент.

По-рано тази година, през януари, Георги Иванов отказа да подпише указ отново за същия закон, което предизвика остър дебат в съседна Македония. Със сегашния закон всъщност албанския език става втори официален в Македония. Иванов наложи веднъж вето, но сега няма право да го прави отново. Има обаче тънък момент - няма и срок, в който той да трябва да подпише новия закон.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес