Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонският парламент отново не гласува френското предложение, продължава дебатите утре

15 юли 2022, 23:37 часа • 2826 прочитания

В 23.00 часа българско време тази вечер македонският парламент прекрати дебатите относно френското предложение за започване на преговори за членство в РС Македония в ЕС, предаде БГНЕС.

Председателят на парламента Талат Джафери съобщи, че дебатите ще продължат утре в 11.00 часа местно време. Това ще бъде третият ден, в който народните представители ще обсъждат в пленарна зала предложението на Френското председателство.

Френското предложение за РСМ дойде - какво пише в него?

И през днешния ден най-активни бяха депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата проруска формация "Левица". Всички те призоваваха за отхвърляне на френското предложение, защото смятат, че неговото приемане ще означава "пълната асимилация и българизация на Македония". Почти всички депутати по време на изказванията си задължително използваха определението "български фашистки окупатор". Някой от тях дори споменаха, че става въпрос "за стерилизация на македонците и апартейд".

Депутат от ВМРО-ДПМНЕ изсипа върху трибуната на парламента чаша с червена боя. "С това припомням за пролятата кръв на жертвите от българския фашистки окупатор", заяви той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес