Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонски министър призна, че е наричала грешно страната си (ВИДЕО)

16 май 2024, 15:41 часа • 4015 прочитания

Македонският министър на отбраната Славянка Петровска призна, че е употребявала името на страната си грешно, стана ясно от нейно телевизионно участие.

"Използвала съм и "Република Македония", и "Македония" в съответствие с повода, по който се обръщах", каза Петровска. Тя смята обаче че не нарушавала Конституцията и сподели, че не е получавала забележки след това. Петровска обаче смята, че  Силяновска-Давкова е погазила Конституцията. 

Кое е по-важно според Петровска? 

"Много е по-важно от позицията на функциите, които имаме, сме направили или ще направим за Македония, или Северна Македония, отколкото как ще употребим името. Това е много по-важно", коментира Петровска. 

Скандалът с името

Припомняме, че при встъпването си в длъжност новоизбраният македонски президент Гордана Силяновска - Давкова не каза конституционното име на страната, което предизвика международен скандал, забележки от НАТО и ЕС. Това е така, защото освен македонскатка конституция, изказването й наруши и Преспанското споразумение, което бе една от причините заедно с Договора с България за членството на Скопие в НАТО.  ОЩЕ: Мицотакис с изненадващ ход: Гърция засега ще бави Скопие за ЕС

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес