Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кредиторите съгласни да облекчат бремето на Гърция

21 юли 2015, 20:31 часа • 8447 прочитания

Европейските кредитори са съгласни в определен срок да облекчат дълговото бреме на Гърция при условие, че правителството на Алексис Ципрас своевременно изпълни всички реформи, необходими за предоставяне на тригодишна програма за спасяване.

Това заяви пред френския телевизионен канал BFM TV еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси, предаде БГНЕС.

"Еврогрупата вече обсъди това", каза той. "Ние сме съгласни да се намали тежестта на лихвените проценти по заемите и да се удължат падежите. Това може да стане, когато му дойде времето, след като се съгласува добра програма за развитие и подкрепа за Гърция", обясни Московиси.

Въпреки това, комисарят каза, че въпросът за преструктурирането на гръцкия дълг не се обсъжда. "Никой в ЕС на този момент не е готов на такава стъпка. Не искам да изпадам в технически подробности, но това, за което говоря аз, не е преструктуриране или отписване на дълга", уточни Московиси.

Едновременно с това еврокомисарят увери, че излизането на Гърция от еврозоната е най-малко желаният сценарий на Съюза. "Аз силно подкрепям идеята, че Гърция трябва да остане в еврозоната и като еврокомисар дни и нощи, седмици и месеци се боря, за да можем да запазим целостта и необратимостта на зоната, тъй като това е голям политически проект", каза той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес