Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косово обмисля частични повторни избори

06 ноември 2013, 12:38 часа • 13665 прочитания

От Централната избирателна комисия на Косово заявиха, че се обмисля вариантът за повтаряне на вота в населените със сърби райони на страната, където местните избори бяха помрачени от насилие, предаде АФП.

В неделя гласуването бе прекъснато в северния град Косовска Митровица, след като екстремисти щурмуваха избирателна секция и унищожиха урните. Това представляваше удар за Сърбия, която се надяваше на мирни избори, които да й съдействат за амбициите й в ЕС.

„След като оценим избирателния материал, дали е повреден или не, ще можем да определим дали вотът трябва да се повтори”, каза Валдете Дака, председател на ЦИК.

Комисията ще реши да повтори частично вота в засегнатата избирателната секция или да проведе повторни избори в цялата община Косовска Митровица, каза източник от избирателната комисия пред АФП.

Резултатите от местните избори на 3 ноември от три избирателни секции в Северно Косово са отменени от местните власти. Това обяви говорителят на ЦИК на Косово Ненад Рикало, предаде ИТАР-ТАСС.

„Материалите, постъпили от три секции в северната част на Косовска Митровица се оказаха напълно непригодни и ЦИК взе решение за прегласуване”, каза Рикало. По думите му, става въпрос за бюлетините от станалите обект на нападения секции в училище „Св. Сава”.

Датата за провеждане на повторното гласуване ще бъде определена до няколко дни.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес