Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историк: Сърбия иска излаз на море и заплашва съществуването на Черна гора

07 октомври 2020, 12:57 часа • 5487 прочитания

Преброяването в Черна гора, обявено за следващата година, е ключова тема, с която отиващото си правителство шокира гражданите, като твърди, че Сърбия възнамерява да увеличи броя на сърбите в региона и че Черна гора на практика е заплашена от изчезване.

Това е едно от твърденията на историка Миливой Бешлин, който заяви пред Радио "Антена М" от Подгорица, че "въпросът за сърбите в региона, и особено в Черна гора, е основна тема в Сърбия през последната година" и че официален Белград ще бъде много активен по време на предстоящото преброяване, както беше по време на парламентарните избори, с цел да увеличи броя на сърбите в Черна гора.

„Очаквам Сърбия да бъде много активна по отношение на преброяването в Черна гора и не само в Черна гора, но и в региона. Не е тайна, че Вучич, неговите министри, Додик, опозиционни лидери, медии, както режимът, така и опозицията, влиятелни националистически интелектуалци - са фокусирани върху това преброяване“, каза Бешлин, цитира го БГНЕС.

Целта, казва той, е ясна - да се увеличи броят на сърбите и да се намали броят на черногорците.

Освен това Бешлин е сигурен, че ще им помогне и факта, че вече са изпълнили този план в Сърбия, където, както той твърди, от 1991 до 2011 г. броят на черногорците е намалял десет пъти.

"В крайна сметка целта е да се унищожи държавността на Черна гора, така че Сърбия да има достъп до морето," каза Бешлин.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес