Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инцидент с турски кораби в гръцки води

02 април 2021, 18:23 часа • 1748 прочитания

Турски патрулни лодки днес сутринта са влезли в стълкновение с кораби на гръцката брегова охрана, докато няколко лодки с мигранти без документи са се опитвали да влязат в Гърция, съобщиха властите.

Общо шест лодки, превозващи 300 души, са се опитали да влязат в гръцки териториални води близо до източния егейски остров Лесбос преди 7:00 ч. сутринта, съобщиха служители на бреговата охрана на Гърция, цитирани от "Катимерини".

Източници твърдят, че в района са се намирали шест турски патрулни лодки, които не са направили нищо, за да попречат на мигрантите да преминат в Гърция. Според същите източници, турските кораби са влезли в стълкновение с гръцките части на бреговата охрана, които патрулират в района.

Турският флот, който също е в района, не е замесен в инцидента, добавиха те.

По-късно гръцката брегова охрана публикува кадри от инцидента.

"Тази сутрин бреговата охрана на Гърция съобщи за множество инциденти с турската брегова охрана и флот, придружаващи несигурни мигрантски лодки до границата на Европа в опит да провокират ескалация с Гърция", заяви министърът на миграцията Нотис Митаракис в изявление.

„Извън съмнение е, че тези мигранти са напуснали турските брегове и предвид факта, че са били подкрепени от Турция, не са били изложени на риск“, каза Митаракис, като призова Турция „да се оттегли и да спре тази неоправдана провокация“.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес