Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция с много сурови мерки срещу нелегалните опити за влизане в страната

03 март 2020, 20:51 часа • 8074 прочитания

218 души са арестувани за незаконно влизане в Гърция, а гръцките служби за сигурност са предотвратили 26 532 опита за проникване в нелегални мигранти и бежанци от Турция от събота (28 февруари) до днес (3 март), предаде БГНЕС.

Според тези данни от 06:00 местно време днес, 3 март, до 18:00 ч. общо 1500 души са били възпрепятствани да влязат в Гърция в района на Еврос на гръцко-турската сухопътна граница.

В същото време 32 души са били арестувани за незаконно влизане в страната - главно това са мигранти от Афганистан и Пакистан. Задържаните са отведени в центрове за задържане на мигранти и след като са осъдени от съд по обвинение в незаконно влизане в страната са били изпратени в затвора.

Гръцкият вестник "Етнос" съобщи, че всеки нелегален мигрант, осъден за незаконно влизане в страната, е с присъда от гръцки съд за 4 години затвор без право на условно освобождаване и глоба в размер на 10 000 евро. В същото време Гърция замрази разглеждането на молби за получаване на убежище.

Междувременно, в АФП се появи разказ на сириец, който е на границата с Гърция. Той твърди, че турските военни насила гонят мигранти и бежанци от Истанбул, като им вземат жилищата там и ги насочват към границата с Гърция.

"Ако имате нужда, ще ви подкрепим", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в България.

Как Гърция коментира Борисов и мигрантите, научете в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес