Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция може да плаща стотици милиони евро заради китайски измамници

15 януари 2019, 11:06 часа • 3585 прочитания

Службата за борба с измамите на ЕС (ОЛАФ) настоява гръцките митници да платят повече от 200 милиона евро заради неспособността си да предприемат необходимите действия срещу голяма китайска мрежа за измами, заливаща с ултра евтини дрехи и обувки в Европа.

Разследването на ОЛАФ се фокусира върху управляваното от китасйка компания пристанище Пирея в Атина - част от огромния проект на Пекин за пътна инфраструктура (Пътят на коприната). Митническите служители не са успели да спрат сложна мрежа от трансгранични престъпници, които чрез измама са избягвали вносни мита и ДДС за големи количества обувки и облекло, пише Politico, цитиран от БГНЕС.

Констатациите, предадени на Европейската комисия в края на декември, са последната глава от кампания на ОЛАФ за ликвидиране на престъпната мрежа, която е избегнала плащания на поне 2,5 милиарда евро мита в шест държави от 2015 г. Загубите от неплащане на ДДС, които ще се отразят както на националните бюджети, така и на бюджета на ЕС, са още по-големи, казват следователите.

"ОЛАФ потвърждава, че е приключила разследването относно измами с вноса на преоценени текстил и обувки в Гърция в периода от 1 януари 2015 година до 31 май 2018 година. Въз основа на констатациите си ОЛАФ е издала финансова препоръка към гръцките митници да възстановят 202,3 млн. евро от загубени митнически такси, свързани с фалшиво деклариране на стойности за тези продукти", се казва в изявление на разследващите органи.

През 2017 година ОЛАФ стигна до заключението, че обект на същата схема, управлявана от китайски престъпни групи, са били пристанищата във Великобритания. Това разследване доведе до наказание от ЕС на 2,7 милиарда евро глоба на Лондон, който оспори констатациите и отнесе случая до съда.

Гърция все още няма коментар по темата.

По същество

Схемата за измама, извършвана от Китай, включва множество шофьори на камиони, подправени документи и анонимни мениджъри, които дават на шофьорите точни заповеди по телефона къде да доставят стоките. След като стоките бъдат поставени в контейнери, се правят фалшиви декларации за фиктивно ниски цени за текстил и обувки, така че вносителите да могат да извличат печалба от освобождаване от митнически такси и да плащат много по-малко от дължимото по закон. След това материалът се натоварва на камиони, преди водачите да се отправят към пазари на места като Флоренция и Барселона.

Следователите също са открили, че китайските измамници са създали така наречените "феникс компании", които да поемат доставката на стоките. След това тези компании изчезват, когато данъчните власти узнаят за тяхната схема, само за да се "преродят" на друго място.

Вътрешните данни на ОЛАФ показват, че преминаването на десетки милиони килограми стоки с намалени цени през британските пристанища почти напълно е преустановено от 2018 г., когато митническите служители са започнали да извършват по-системни проверки. Потокът от незаконна търговия със стоки сега се прехвърля към други входни точки, а именно - Гърция, Унгария и Словакия.

Следователите твърдят, че се страхуват, че техните разкрития биха могли да бъдат просто върха на айсберга с измами, за които се предполага, че са насочени към онлайн портали, предлагащи услуги за електронна търговия.

Европейската комисия, чиито служби отговарят за излизането на Гърция от програмата за финансова помощ, също беше информирана от ОЛАФ за разследването на измамите. Сега ЕК ще се обърне към гръцките органи и ще прецени дали са предприели достатъчно действия, за да сложат край на операциите на китайските измамници.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес