Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцките власти нащрек заради британския вариант на COVID-19

02 февруари 2021, 11:55 часа • 1325 прочитания

Здравните власти и учени са нащрек за очевидното разпространение на британския вариант на SARS-CoV-2 и откриването на южноафриканския вариант в Гърция, съобщи в. „Катимерини”.

Към понеделник властите в страната са потвърдили, че общо 173 случая от вида B.1.1.7 (британски) са били идентифицирани в Атика, Крит, Северна Гърция и Патра и един от вида B.1.351 (Южна Африка ) в Солун.

Случаят с дякона в Солун, който е бил заразен от южноафриканския вариант и се твърди, че преди това е бил заразен с COVID-19, също повдига въпроси дали новият щам може да избегне имунния отговор на организма, създаден от инфекция или ваксините. Експертите обаче успокояват, като отбелязват, че има сериозни доказателства, че ваксините осигуряват адекватна защита.

Но дори и в случай на повторни инфекции, най-вероятният резултат е много лека втора инфекция.

„Случаят със Солун, ако бъде потвърден, ще бъде типичен пример, че са възможни повторни инфекции от различни щамове на новия коронавирус“, каза професорът от Атинското медицинско училище Атанасиос Цакрис пред „Катимерини”.

„Просто предполагаме - и се надяваме - че те ще бъдат по-леки, какъвто е случаят, до известна степен, с повтарящи се инфекции от ендемичните видове коронавируси, с които контактуваме от детството.“

Според професора ключовият въпрос е дали неутрализиращите антитела, произведени или чрез естествена инфекция, или след ваксинация, могат адекватно да идентифицират нови мутирали щамове на вируса.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес