Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцките държавни служители обявиха обща стачка на 12 ноември

21 октомври 2015, 10:10 часа • 9651 прочитания

Синдикатът на гръцките държавни служители АДЕДИ обяви 24-часова обща стачка на 12 ноември в знак на протест срещу реформата на пенсионната система и обвини правителството в "преразпределение на сиромашията”.

Същия ден стачка обяви и синдикатът на работниците в частния сектор ГСЕЕ, предаде Дарик.

Обществеността в Гърция не крие недоволството заради ръста на данъците и намаляването на пенсиите, на което Атина се съгласи в замяна на спасителния пакет на стойност 86 млрд. евро, третият от 2010 г. насам.

Лявото правителство прие закон, който повиши възрастовата граница за редовно излизане в пенсия, увеличи вноските за здравно осигуряване и отмени повечето удобства, свързани с ранното пенсиониране. Също така властите планират да обединят редица пенсионни фондове и да намалят допълнителните пенсии.

АДЕДИ, който представлява около 650 000 работници в публичния сектор, твърди, че реформата на пенсионната система ще бъде „окончателния удар” срещу фондовете.

В събота гръцкият парламент прие нови мерки за икономии, поискани от международните кредитори в рамките на третата програма за финансова помощ за страната. Съответният закон бе одобрен от 300-членния еднокамарен законодателен орган със 154 гласа „за”.

Законът налага нови строги мерки за икономии. Той повишава редица данъци, включително за отдаване на недвижимо имущество под наем. С промените нараства и пенсионната възраст, като на практика се премахва възможността за предсрочно пенсиониране. Пенсиите на онези, които са се пенсионирали под 67-годишна възраст, ще бъдат орязани с 10%.

Приемането на новия закон обаче бе поставено като предварително условие от кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд за отпускане на следващия транш от помощта за Гърция, който ще е в размер на 2 млрд. евро.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес