Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцката православна църква с инициатива за прекратяване на войната

15 март 2022, 12:01 часа • 1726 прочитания

Архиепископът на Атина Йероним изпрати послание към ръководството на украинската и на руската църкви с молба да се активира ролята на църквата за спиране на войната, предава БНР.

Гръцката църква приема също деца от Украйна, като им осигурява издръжка и закрила.

Вече са 10 хиляди украинците, които получават защита в Гърция, като повечето от тях влизат през граничния пункт "Кулата - Промахон", информира министерството по миграция.

Общини в Гърция имат готовност да посрещнат бежанци, като им осигуряват жилища, храна и детски градини за децата. Много фирми в страната предлагат работа за украински граждани.

Премиерът Мицотакис разговаря с украинския президент Зеленски, като гръцката страна настоява да се осигури безопасен коридор за евакуиране на жителите на град Мариупол, където живеят над 120 хиляди души от гръцки произход.

Над 100 тона хуманитарна помощ изпрати само община Солун за жителите на Украйна.

Голяма е съпричастността на гърците към трагедията на бежанците от войната. Гърците участват в акции по събиране на помощи, дават частните си жилища за майки с деца, но помагат и финансово на няколкото магазини с украински стоки, както и на заведенията, собственост на украинци.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес