Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия обмисля "данък солидарност" за Гърция

16 юли 2015, 15:36 часа • 8326 прочитания

Ръководителят на германския Център за европейски икономически изследвания в Манхейм Клеменс Фюст предложи Германия да въведе "данък солидарност" за финансиране на Гърция.

Пред вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" той обясни, че може да бъде въведен такъв данък, от който да се финансира третата програма за помощ на Атина, предаде БГНЕС.

"Честността към избирателите и данъкоплатците, както и справедливостта между поколенията, изисква увеличаване на данъците или съкращаване на разходите в Германия, за да се финансира програмата на помощ на Гърция", каза експертът.

Според него в случай на нов пакет помощ, за разлика от предишните две програми, сега не става въпрос за кредит, а за трансфер на средства. "Това означава, че парите няма да бъдат върнати", заяви икономистът.

"Стартирането на програмата за прехвърляне на пари за Гърция означава фундаментални промени за еврозоната - превръщането й в трансферен съюз", обясни още ръководителят на центъра. Според него това е важно да се обясни на гражданите на европейските страни.

Фюст също посочи, че около една четвърт от пакета от помощи за Гърция в обем от повече от 80 милиарда евро ще бъде за Германия. За това той предлага този дял да бъде финансиран от тригодишен "данък солидарност" между 5,5 и 8%.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес