Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еврозоната ще участва с 40 - 50 млрд. евро в третия план за Гърция

14 юли 2015, 14:51 часа • 7545 прочитания

Еврозоната ще участва с 40 - 50 милиарда евро в третия план за оказване на помощ на Гърция, който вероятно ще надвиши 80 милиарда евро, предаде AFP.

Според анонимен източник общата стойност на плана ще бъде между 82 и 86 милиарда евро, като средствата ще бъдат отпуснати в рамките на 3 години.

Международният валутен фонд ще се включи във финансирането на помощната програма след като Гърция изплати дълговете си към институцията. МВФ се е ангажирал да помага на Гърция до март 2016 година и ще й отпусне още 16 милиарда евро.

Част от средствата за програмата ще бъдат осигурени и от приватизирането на гръцки държавни активи.

Съществуват до 6 варианта за временното финансиране на Гърция, докато бъде изготвен третият спасителен план за страната. Това заяви днес финландският министър на финансите Александър Стуб при пристигането си за посветена на Гърция среща в Брюксел.

Министърът заяви, че има между една и шест възможности за отделянето на средства за страната в очакване на третата помощна програма. Той добави, че сложността се състои в това, че европейските страни не искат да „сложат на масата свежи пари без предварителни условия“, с който Гърция да се ангажира.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес