Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС да прогледне за заплахата от Албания, призовава Ивица Дачич

11 май 2017, 14:14 часа • 1176 прочитания

Европейският съюз трябва да признае, че албанските политици са основната заплаха за мира и стабилността не само на Балканите, но и в Европа. Това заяви сръбският първи вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич за сайта EurActiv.

Дачич бе помолен да коментира изявлението на косовския външен министър Енвер Ходжай, дадени за гръцки вестник, в която Ходжай заяви, че "Велика Албания не е в дневния ред нито на косовския елит, нито на албанците като цяло". Сръбският вицепремиер обаче смята, че това е "пълен абсурд".

„Координираните изявления на Еди Рама, Хашим Тачи и Йонуз Муслиу показват, че Велика Албания е основната цел на всички албанци“, изтъкна Дачич, визирайки албанския премиер, косовският президент и председател на Националния съвет на албанците в Южна Сърбия.

Първият сръбски дипломат изрази "дълбоко съжаление", че европейската и международната общност, и по-специално ЕС, не реагира на факта, че "албанските политици са основната заплаха за мира и стабилността не само на Балканите, но и в Европа". „Европейският съюз трябва да защитава своите основни принципи и постижения, ако те са все още валидни и зачитани“, подчерта Ивица Дачич.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес