Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган обеща още мигранти през границите за Европа

02 март 2020, 13:35 часа • 3913 прочитания

Европа ще трябва да поеме своята част от тежестта на мигрантите. Това заяви отново турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обещавайки, че Турция ще продължи да пуска бежанци извън територията си на фона на напрежението между Анкара, Москва и Дамаск в района на сирийската провинция Идлиб.

„След като отворихме вратите, имаше няколко призива като „затворете вратите“, отбеляза Ердоган в телевизионно обръщение. "Казах им: "Свършено е. Приключи. Вратите вече са отворени. Сега ще трябва да поемете своя дял от тежестта", категоричен беше той, цитиран от AFP.

Турският президент поясни още, че се надява да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, когато се срещне с руския си колега Владимир Путин по-късно през седмицата. По-рано тази вечер българският премиер Бойко Борисов ще обсъди с Ердоган ситуацията по границата на Турция с България и Гърция.

"Ще отида в Москва в четвъртък, за да обсъдя събитията в Сирия с г-н Путин. Надявам се, че той ще предприеме необходимите мерки там, като прекратяване на огъня, както и че ще намерим решение на този въпрос", заяви още Ердоган пред членове на неговата партия в Анкара.

Междувременно турският министър на отбраната Хулуси Акар даде изявление от военен щаб близо до сирийската граница в Хатай, Турция, като посочи, че Анкара има за цел да се противопостави на сирийските правителствени сили, а не на руските войски. 2557 елементи на сирийския режим досега са неутрализирани като част от продължаващата операция „Пролетен щит“, подчерта министърът на отбраната.

Реакция от Кремъл

Говорителят на руския президент коментира по-рано, че сътрудничеството с Турция по въпросите за Сирия е основен приоритет. Според Дмитрий Песков Русия отдава "голямо значение на сътрудничеството с нашите турски партньори" - особено преди разговорите в Москва между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Какво се случва в Сирия, четете в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес