Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК дава 1,7 милиона евро за подкрепа на гражданското общество в Северна Македония

03 август 2021, 10:17 часа • 1261 прочитания

Европейската комисия възнамерява да предостави безвъзмездна финансова помощ в размер на 1,7 милиона евро за подкрепа на гражданското общество в Северна Македония. Според експертите в Комисията средствата могат да помогнат за противодействие на разпространението на екстремизъм, предава Ройтерс. Журналистите от медията разполагат с документа на ЕК.

„Глобалната цел на тази покана за представяне на предложения е да увеличи ангажираността и влиянието на гражданското общество в насърчаването на върховенството на закона и изграждането на по-устойчиво и сплотено общество“, се казва в описанието на програмата за безвъзмездна помощ.

Европейската комисия очаква проектът да допринесе за формирането на общности, които са в състояние да включат младите хора в културния, социалния, икономическия живот, и да намалят риска те да участват в екстремистки организации. Безвъзмездната помощ ще засили сътрудничеството между правителството и гражданското общество, както и ще помогне на активистите да обединят населението, но и да улеснят процеса на реинтеграция на бивши затворници.

Документът сочи още, че заплахата от разпространение на екстремизъм и радикализация е особено актуален в Европейския съюз. Единствените нейни противници могат да бъдат граждански активисти, които имат силата и инструментите да се борят с явление. Поради тази причина е необходимо да се насърчават техните дейности, смята Европейската комисия.

Плановете на ЕК да подкрепят организации на гражданското общество, „защитаващи демокрацията“, бяха оповестени по-рано. Съединените щати също финансират активисти в балканските страни. Така през февруари Вашингтон беше готов да осигури 2,5 милиона долара за развитието на гражданското общество и медиите в региона, включително да финансира и проекти за разработване на кампании за "мирен натиск" върху правителствата.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес