Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Един от най-известните неонацисти в Гърция получи отпуск от затвора (СНИМКА)

21 октомври 2023, 19:03 часа • 3961 прочитания

Един от най-известните неонацисти в Гърция, който стои зад крайнодясна партия, влязла в парламента, получи 5-дневен отпуск от затвора в събота, съобщи полицията.

Илиас Касидиарис, бившият говорител на неонацистката партия "Златна зора", беше освободен от затвора Домокос в Централна Гърция и трябва да се върне в сряда, каза говорителката на полицията Констанция Димоглиду пред АФП. "От него се изисква да се явява в полицейски участък веднъж дневно", посочва тя.

42-годишният Касидиарис излежава присъда от 13 години затвор заедно с други водещи членове на „Златна зора“ за престъпления, включително убийството на рапър антифашист. Избухливият бивш учен по храните, който беше депутат от 2012 до 2019 г., проповядва чрез гласови съобщения от затвора и чрез канал в YouTube с над 140 000 последователи.

Още: "Спартанците" може да бъдат изхвърлени от гръцкия парламент

Снимка: Getty images

Той предизвика голям правен спор по-рано тази година, когато се опита да се кандидатира за парламента начело на нова крайнодясна партия „Елини“. Въпреки забраната от Върховния съд и две законови поправки, Касидиарис подкрепи друга крайнодясна партия „Спартанци“, която в крайна сметка спечели над 240 000 гласа и 12 места в парламента.

По-рано този месец Касидиарис отново влезе в новините, като се кандидатира за кмет на Атина. Той събра над 11 000 гласа за пето място - с 3 000 гласа повече от виден адвокат, който помогна да бъде вкаран в затвора. Касидиарис е почитател на Третия райх и има татуирана свастика на лявата си ръка. Веднъж той удари шамар на комунистически депутат по телевизията.

Още: Гръцкият върховен съд спря неонацистки наследник на "Златна зора"

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес