Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕЦБ намали размера на спешната помощ за гръцките банки с 200 млн. евро

17 септември 2015, 14:22 часа • 4929 прочитания

Европейската централна банка намали слабо размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки по молба на Централната банка на Гърция с оглед на постепенно подобрение на финансовите условия в страната.

Снощи ЕЦБ взе решение да ограничи лимита на Механизма за спешна ликвидност за гръцките търговски банки (програмата ELA) от 89,1 млрд. евро до 88,9 млрд. евро. Това е поредно слабо понижение на спешната ликвидна подкрепа за банковата система в страната след одобрената през август трета спасителна програма за Гърция в размер до 86 млрд. евро и след като към края на предходния месец програмата ELA достигна малко над 91 млрд. евро, предаде БНР.

Това редуциране на тавана на помощта с 200 млн. евро беше по искане на Централната банка на Гърция и отразява подобрената ликвидна ситуация за гръцките банки на фона на намаляваща несигурност и на стабилизация на депозитните потоци на частния сектор, заяви Гръцката централна банка.

От края на юни гръцките банки бяха затворени принудително за четири седмици и се осланяха единствено на свежо финансиране по програмата ELA на ЕЦБ с оглед вълна от масивно изтичане на депозити преди подписване на новото тригодишно споразумение с европейските кредитори за финансова помощ в размер на 86 млрд. евро.

Според данни на Гръцката централна банка, финансирането на гръцките банки по програмата ELA се е свило с 1,35 млрд. евро до 83,95 млрд. евро в края на август.

Днешното официлано изявление на Централната банка на Гърция е факт с оглед на одобрени вчера от ЕЦБ нови правила, според които националните централни банки на страните - членки от еврозоната вече ще има възможността да информират официално обществеността относно осигуряваната спешна ликвидност за търговски банки. До този момент само ЕЦБ имаше право на подобна информация за предоставяната ликвидна подкрепа за банките.

Управителният съвет на Европейската централна банка реши, че от сега нататък националните централни банки ще имат възможност да общуват публично за предоставяната спешна ликвидна помощ (ELA) за банките в техните страни в случаите, когато те считат, че подобна комуникация е необходима, обяви ЕЦБ в сряда.

Въпреки тази промяна, националните централни банки и в бъдеще ще трябва да получават одобрението на ЕЦБ при предоставяне на ликвидна подкрепа чрез програмата ELA и да информират за подобни случаи.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес