Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дачич се похвали с добра оферта от Русия за военна техника

13 ноември 2017, 08:22 часа • 2071 прочитания

Сърбия получи от Русия добро предложение за закупуване на военна техника, чието реализиране ще позволи да модернизираме армията. Това разкри сръбският първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич в интервю за руския вестник "Известия", предаде БГНЕС.

"Пояснявам, за да няма въпроси - искаме силна и развита Сърбия, която да стане гарант за мира, стабилен и надежден партньор за всички останали", отбеляза той.

Дачич отхвърли варианта за влизане на страната му в НАТО. По думите му Белград "не е заинтересован от присъединяване към НАТО или към който и да е друг военен съюз". "Ние и занапред ще се придържаме към политиката на военен неутралитет", увери той.

Сръбският вицепремиер определи НАТО като необходим съюзник за охрана и защита на сръбското население в Косово, но посъветва да не се забравя, че Белград "сътрудничи и с Русия, и с ЕС, и със САЩ".

Относно ЕС той потвърди, че Сърбия се стреми да влезе в Съюза, но няма да се присъедини към антируския курс на Брюксел и да въвежда санкции срещу Русия. "Сърбия иска в ЕС, но ние никога няма да отидем срещу собствените национални интереси и няма никога да въведем санкции срещу приятелите", подчерта ръководителят на сръбската дипломация.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес