Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дачич призова косовските сърби да гласуват

15 ноември 2013, 16:32 часа • 27381 прочитания

Сръбският премиер Ивица Дачич призова днес сърбите в северната част на Косовска Митровица да гласуват в повторните общински избори в неделя, след като вотът от 3 ноември в част от града беше прекратен заради насилия между сърбите, предаде БГНЕС.

"Ние не трябва да повтаряме грешките от миналото, в неделя идете да гласувате, за да изберете сръбски кмет. Направете го заради самите себе си, за вашите деца и за Сърбия", подчерта Дачич на предизборно събрание в Косовска Митровица.

Говорейки за грешки от миналото, Дачич спомена примера с хърватските сърби, които бяха обявили краткотрайната Република Сръбска Крайна в началото на конфликта в Хърватия /1991-1995 г./. След като отхвърлиха няколко плана за мир, те в края на краищата бяха прогонени от тази територия след операция на хърватските сили през август 1995 г.

"Ръководителите на Република Сръбска Крайна си играха със съдбата на своите граждани. Впоследствие всички сърби избягаха или бяха прогонени в най-голямото етническо прочистване сред Втората световна война", припомни сръбският премиер.

Вотът ще бъде повторен в 3 избирателни секции в Северната част на Косовска Митровица под засилено полицейско присъствие, за да се осигури нормалното им провеждане. "Ще бъдат разположени голям брой полицаи. Няма да бъдат допуснати никакви провокации или заплахи", заяви по време на събранието Желко Божич от ръководството на косовската сръбска полиция.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес