Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ципрас: Надявам се моят приятел Заев да спечели референдума

09 септември 2018, 21:25 часа • 1367 прочитания

Договорът от Преспа е много важен и от историческо значение и ако бъде одобрен на референдума в Македония, ще предостави уникална възможност за Гърция и Солун. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, предаде БГНЕС.

Той се надява, че референдумът, който ще се проведе на 30 септември, ще бъде успешен и също така счита, че мнозинството от гръцките депутати също ще одобрят важното споразумение.

По повод на разногласията си с Панос Каменос около договора, Ципрас заяви, че уважава мнението му, но абсолютно не е съгласен с него. „Вярвам, а и самият той разбира, че този договор отваря перспективи пред Гърция“, добави премиерът.

Попитан дали е възможно провеждането на предсрочни избори заради различните позиции по Македония вътре в управляващата коалиция, Ципрас предупреди, че не трябва да се избързва. „На 30 септември в Скопие има референдум. Иска ми се и се надявам, че моят приятел Зоран Заев ще го спечели. След него идва труден процес на конституционни промени, които ще завърши в края на януари. А той наистина е труден, защото изисква промените да бъдат одобрени от две трети от депутатите в македонския парламент“, обясни Ципрас.

Припомняме, че на 17 юни 2018 г. в района на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя в историята отиде 27-годишният спор между Атина и Скопие за името на Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Постигнатото съгласие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този договор дава възможност на Република Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес