Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Пленкович си осигури мнозинство в хърватския парламент

07 май 2024, 14:36 часа • 1070 прочитания

Лидерът на дясноцентристката Хърватската демократична общност (ХДО) Андрей Пленкович обяви, че си е осигурил мнозинство в парламента за съставяне на правителство, предаде държавната агенция ХИНА.

От кого е получил подкрепа?

Днес Пленкович ще се срещне с представители на етническите малцинства, които имат гарантирани осем места в хърватския парламент, както и с представители на дясното националистическо Движение "Отечество".

Още: С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

Лидерът на ХДО е получил подкрепата на Хърватската социално-либерална партия (ХСЛП), Хърватската народна партия (ХНП), Хърватската християндемократическа партия (ХХП), Хърватската партия на пенсионерите (ХПС) и независимата Марияна Петир, съобщи БГНЕС.

Снимка: Getty Images

Изборите в Хърватия се проведоха на 17 април. Партията на Пленкович спечели 61 места от общо 151 в парламента - т.е. нужни са ѝ още 15 мандата за мнозинство. Социалдемократическата партия на президента Зоран Миланович остана на второ място с 42 места. Движение "Отечество" е на трето място със спечелени 14 мандата, "Мост" получава 11, а "Можем" - 10.

Още: Вучич към Пленкович: Отношенията ни могат и трябва да бъдат по-добри в бъдеще

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес