Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Али Ахмети за срещата Вучич-Курти в Охрид: Това са последни стъпки към помирение

14 март 2023, 23:05 часа • 2068 прочитания

Президентът на Демократичния съюз за интеграция (DUI) Али Ахмети на събитие в Тетово визира предстоящата среща в Охрид в събота, на която се очаква косовският премиер Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич да подпишат споразумение, оценявайки го като окончателна процедура за постигане на съгласие.

Ахмети смята, че международната общност няма да повтори случая с Босна и Херцеговина. „Правят се последните стъпки към помирение, насърчаваме косовските власти, министър-председателя, председателя на Скупщината и президента, депутатите и опозицията на 18 март в Охрид да вземат стабилно и справедливо решение за окончателното влизане на Косово по пътя на интеграциите в световните структури на ООН, НАТО и ЕС. Насърчаваме властите да решат бъдещето на Косово без колебание. Но също така се обръщаме към международната общност, към посредниците за това споразумение за помирение, за да не се повтори случаят с Босна, в който Босна е нефункционираща държава и лош пример, следователно всяко решение, което ще бъде постигнато на 18 март в Охрид трябва да бъде в услуга на решението за траен мир и в пълно съгласие с властта на Косово като легитимен представител на хиляди и хиляди жертви”, каза Али Ахмети, цитиран от БГНЕС.

Ахмети говори на събитието "Пролет на достойнството" в тетовското село Селце, организирано по повод 14 март 2001 г., когато започна въоръженият конфликт в Тетово.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес