Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албански сезонни работници може да отидат в Гърция през май

23 април 2020, 11:45 часа • 2076 прочитания

Албания и Гърция, чиито граници са затворени заради епидемията от коронавирус, се договориха да разработят схема, която да позволи на албанските сезонни селскостопански работници да отидат в Гърция до средата на май, заяви албанският премиер Еди Рама. Двамата с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис са разговаряли относно борбата с коронавируса, възстановяването на икономиката и по-специално общия интерес страните да си взаимодействат по въпроса за сезонната заетост, пише „Катимерини“, цитиран от БГНЕС.

Гръцките фермери се нуждаят през май от 50 000 берачи на плодове и зеленчуци и от хора, които да помагат при обработката на земята. Обикновено тази работна ръка идва от съседна Албания и от държавите-членки на ЕС България и Румъния. Дотогава Тирана планира значително да облекчи въведените заради коронавируса ограничения.

„Съгласихме се да разгледаме внимателно въпроса за придвижването на сезонните работници от Албания към Гърция, в съответствие с общата необходимост да им предоставим възможност да се включат в сезонната работа около средата на май“, заяви Рама във Фейсбук.

Албанският премиер благодари на Мицотакис, че не е предприел действия срещу албанските сезонни работници, останали в Гърция заради затварянето на границата, и оцени високо проведения разговор, като се има предвид, че над половин милион албанци живеят и работят там.

Взаимоотношенията между двете балкански съседи са стабилни въпреки съществуващите нерешените въпроси, включително делимитацията на техните морски граници.

По информация на гръцките медии, Министерството на земеделието на Гърция е обезпокоено, че затворената граница ще отреже достъпа на най-квалифицираната работна сила от Албания, ще съсипе продукцията на техните земеделски производители и ще причини големи загуби за икономиката.

Гърция има желание да улесни придвижването им, но също така трябва да предприеме необходимите предпазни мерки като тестване и поставяне под карантина за няколко дни, преди да стигнат до полетата. Изданието подчертава, че доходите от сезонната работа в Гърция и паричните преводи са от решаващо значение за икономиката на Албания.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес