Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албанци на протест пред централата на ООН заради участието на Вучич в Съвета за сигурност

20 октомври 2023, 15:21 часа • 1225 прочитания

На 23 октомври етнически албанци ще се съберат пред централата на Организацията на обединените нации в Ню Йорк, за да протестират срещу участието на сръбския президент Александър Вучич в заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

С този протест албанците в САЩ ще настояват Белград да понесе отговорност за "военните престъпления и терористичната атака в Банска", предаде "Коха", цитирана от БГНЕС.

Става въпрос за престрелката от края на септември в Северно Косово, при която поне 30 въоръжени нападатели откриха огън и убиха косовски полицай. След това се барикадираха в манастир, някои бяха задържани, а други избягаха в Сърбия. Според косовския премиер Албин Курти Белград има пряко участие в атаката, извършена в район, населен с множество етнически сърби. Вучич отрича.

Още: Косово: Един от убитите нападатели е бил бодигард на сръбския топ шпионин

Протестът в Ню Йорк

Протестът пред централата на ООН е организиран от Марк Гьонай - член на градския съвет на Ню Йорк, с подкрепата на много други албанско-американски асоциации.

Основната тема на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което ще се проведе, ще бъде терористичната атака в Банска. Косово ще бъде представлявано от президента Вьоса Османи, а сръбските медии съобщиха, че Александър Вучич ще присъства в Съвета, но премиерът Ана Бърнабич ще представлява официално Белград.

Още: Корекция на границите между Сърбия и Косово? Вучич чака с нетърпение Тръмп в Белия дом

Курти: Онези, които не са знаели коя е Сърбия, най-накрая трябва да разберат

Премиерът на Косово Албин Курти каза, че утре, 21 октомври, ще се разбере какво ще поискат и какво ще предложат европейските и американските представители, които ще посетят Косово, съобщи „Коха“.

"Мога да кажа, че не можем да имаме нормализация без сигурност. Сигурността на Косово трябва да бъде приоритет за държавните институции, хората и обществото. Затова ние работим ден и нощ с всичко, което можем и знаем“, каза Курти в изявление след церемония по полагане на основния камък на детската градина в село Годанц в Щиме.

Снимка: Getty Images

"Жизненоважно е за Косово, за демокрацията, но бих казал и за балканския регион като цяло, че онези, които не са знаели или не са разбрали коя е официална Сърбия и Белград, най-накрая да го направят, защото там не е Косово. Сърбия е тази, която трябва да бъде санкционирана", каза Курти.

Още: Призив в ЕС: Да спрем парите за Сърбия, ако тя има общо с фаталната престрелка в Косово

Той говори и за процеса на диалог с Белград. По-рано тази година ЕС посредничи в сделка между двете страни - Косово да позволи сформирането на сръбски общини в северната част, което да даде повече самоуправление на местните етнически сърби, а Сърбия да не блокира Прищина за приемането ѝ в международни организации. Припомняме, че Белград не признава Косово като отделна държава, откакто тя обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Още: Тагарев посочи три заплахи за националната сигурност, едната е много близо до нас

"Що се отнася до диалога в Брюксел, имаме споразумение там, но пак казвам, заради Сърбия, то не е изпълнено. Винаги сме били конструктивни, ангажирани, креативни и няма абсолютно никаква вина или отговорност от наша страна, че Косово и Сърбия нямат нормални отношения. Основното споразумение на Брюксел от 27 февруари е съсредоточено върху фактическото взаимно признаване и колкото по-бързо се приложи, ще имаме не само демократична и европейска нормалност, но и сигурност за нашата страна и за региона“, заяви Албин Курти.

Още: Сърбия се готви за война с Косово: Данни и обяснение как от косовския премиер

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес