Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Завръща ли се Махмуд Ахмадинеджад?

22 юли 2014, 20:45 часа • 51575 прочитания

Наскоро, Махмуд Ахмадинеджад се появи публично в изключително добро настроение. На снимките, разпространени от медиите, се виждаше бившият президент на Иран сред ентусиазирани хора, които го потупват по гърба, стискат му ръката и го прегръщат. В продължение на седмици тези снимки циркулираха в интернет: Ахмадинеджад сред феновете си. Те го показват като един човек от народа, който се вози с автобус. Никой не знае кой е разпространил всички тези нови снимки.

Но милиони иранци сега се чудят дали "г-н A.", както половината от тях презрително го наричат, не обмисля своето политическо завръщане?
"Ахмадинеджад ярко присъства в обществения живот, и все още има стотици хиляди привърженици. Ако ситуацията в страната не се подобри, той има шанс отново да стане президент", казва Валтер Пош, експерт по Иран.

Откакто неговият бивш говорител Голам-Хюсеин Елхам оповести в края на март създаването на движение "Поддръжници на Ахмадинеджад", реформаторите в Техеран са нервни. Нищо не ги плаши толкова много, колкото едно завръщане на своенравния ултранационалист на най-високата политическа длъжност в ислямската република.

В продължение на осем години Махмуд Ахмадинеджад си правеше шеги със света. Нито един политик на Ислямска република Иран не е провокирал Запада е толкова често, колкото този висок слаб мъж.

"Лудият от Техеран", както той бива наричан подигравателно от дипломатите, продължаваше упорито с ядрената програма и отказа на международните инспектори достъпа до ядрените съоръжения, които, според твърденията на Техеран, трябваше да служат само за производство на електроенергия с мирни цели.
Дали той отново ще успее да си проправи път до голямата сцена, зависи от успеха на неговия приемник. Ако Роухани не успее да договори ядрена сделка със Запада и да засили икономиката, това ще даде сериозен тласък на религиозните хардлайнери.

Der Spiegel

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес