Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради Пакистан: Индия блокира присъединяването на Турция към БРИКС

24 октомври 2024, 20:45 часа • 1058 прочитания

Индия блокира присъединяването на Турция към БРИКС заради добрите отношения на Анкара с Пакистан, който е враждебен към Индия, съобщава Bild.

Изданието цитира Синан Юлген, бивш дипломат по турската външна политика във Фондацията Карнеги за международен мир, който казва, че Ердоган иска сближаване със съюза на Путин, за да укрепи „стратегическата автономия“ на Турция.

Втората причина за хода на Ердоган, според Юлген, е намерението му да покаже, че „може едновременно да седи на масите на НАТО и БРИКС“ и да посредничи на международната арена.

Още: И БРИКС не прие русский мир на Путин за Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

Турското заявление разгневи западните й партньори - все пак Турция е член на НАТО, а трансатлантическият алианс е враг на Путин, припомня изданието. 

Съвсем наскоро Иран, Египет, Етиопия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия се присъединиха към блока БРИКС. Турция, Азербайджан и Малайзия официално кандидатстваха за членство.

Според Блумбърг Турция, Казахстан, Узбекистан, Алжир, Беларус, Боливия, Куба, Индонезия, Малайзия, Нигерия, Уганда и Виетнам са получили статут на партньори на БРИКС.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес