Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички КПП по границите на Афганистан са окупирани от талибаните

15 август 2021, 14:03 часа • 3819 прочитания

Формациите на радикалното движение на талибаните понастоящем контролират всички контролно-пропускателни пунктове на границата на Афганистан със съседни държави. Това съобщи в свое изявление представител на афганистанските власти, пише БГНЕС. Според него "талибаните държат всички гранични пунктове от Афганистан до съседни страни". Той добавил, че „единствената точка, свързваща територията на Афганистан с други държави, която остава под контрола на правителствените сили, е международното летище на столицата на страната Кабул“.

По-рано талибаните обявиха , че са поели контрола над големия граничен пункт Торкам на афгано-пакистанската граница. Преди време пакистанското вътрешно министерство съобщи, че от своя страна напълно е затворило посочения контролно -пропускателен пункт, след като е било предзет от джихадистите.

Припомняме, че като САЩ обявиха края на военната операция в Афганистан и началото на изтеглянето на войските, талибаните започнаха офанзива срещу правителствените сили. Според различни източници радикалните ислямисти контролират до 90% от територията на Афганистан, включително районите на границата с Иран, Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес