Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военни действия между Китай и Индия в Кашмир, десетки загинаха

17 юни 2020, 07:21 часа • 10258 прочитания

Най-малко 20 индийски войници бяха убити при сблъсък с китайски военни в оспорвания регион Кашмир, твърдят индийските официални власти.

Инцидентът е следствие от нарастващото напрежение и е първият смъртоносен сблъсък в граничната зона от поне 45 години, пише БГНЕС.

Индийската армия първоначално заяви, че трима от нейните войници са били убити, добавяйки, че и двете страни са претърпели жертви. Но по-късно официални лица съобщиха, че редица критично ранени индийски войници са починали от раните си.

Индийското министерство на външните работи обвини Китай за нарушаване на споразумението, постигнато предишната седмица за спазване на Линията на фактически контрол (LAC) в долината на Галуан.

Дипломатическият кореспондент на BBC Джеймс Робинс казва, че насилието между двете армии високо в Хималаите е много сериозно и натискът расте.

Китай не потвърди никакви жертви, но обвини Индия в преминаването на границата към китайската страна. Говорител на китайското външно министерство заяви, че Индия е преминала границата два пъти в понеделник, "провокира и атакува китайски служители, което води до сериозно физическо сблъскване между граничните сили на двете страни", предаде агенция АФП.

Индия и Китай имат граничен спор от десетилетия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес