Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водачът на "Ислямска държава" с нов призив за джихад

23 август 2018, 07:50 часа • 8789 прочитания

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади призова в ново аудио съобщение мюсюлманите на джихад и чрез социалната мрежа "Телеграм", предаде БГНЕС.

Съобщението по повод Курбан байрам е първото известно, след последното излъчено през септември миналата година и идва в момент, когато "Ислямска държава" губи по-голямата част от територията си в Ирак и Сирия.

"Тези, които забравят своята религия, търпение, джихада срещу техните врагове и своята увереност в обещанието на създателя, губят и ще бъдат опозорени. Но когато те държат на това, те са могъщи и победители, дори и след известно време", казва Багдади.

Багдади е обявяван за мъртъв няколко пъти, но служител на иракското разузнаване каза през май, че той е жив и се намира на територията на Сирия до иракската граница. Беше съобщено, че Багдади се движи с малка група привърженици. Иракският чиновник каза, че примката се е затегнала около джихадисткия лидер, след като иракските сили заловиха пет висши командири на "Ислямска държава" при безпрецедентна операция на 24 март в Сирия.

По произход от Ирак, Багдади е определен за "най-търсения човек на планетата", а Съединените щати предлагат награда от 25 млн. долара за залавянето му.

През септември 2017 година, в последното гласово съобщение, приписано на Багдади, лидерът на "Ислямска държава" призова своите бойци в Сирия и Ирак да "устоят" на враговете си.

"Ислямска държава" превзе територии през 2014 година от Сирия и съседен Ирак, обявявайки "халифат" в районите под техен контрол. Но оттогава те са загубили по-голямата част от тях по време на различни офанзиви в двете страни.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес