Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

26 април 2024, 16:44 часа • 2602 прочитания

Турският президент Реджеп Ердоган ще направи официално посещение в САЩ в началото на май, вместо да се срещне с руския си колега Владимир Путин. Издирваният от съда в Хага руски диктатор трябваше да дойде в Анкара по това време.

Вероятно визитата ще е на 9 май

Белият дом се подготвя за визита на Ердоган на 9 май, пише турският вестник Hürriyet.

Между американската президентска администрация и посолството на Турция в САЩ се водят преговори за това кой ще участва в срещата и колко време Джо Байдън и Ердоган ще говорят на четири очи.

Още: Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Снимка: Getty Images

Ердоган чакаше Путин

Първоначално Ердоган очакваше Путин да пристигне в Турция на 12 февруари. Посещението трябваше да бъде първото пътуване на руския диктатор в страна от НАТО след началото на войната в Украйна, но то беше отложено за по-късна дата.

Това се случи заради президентските избори в Русия, на които Путин беше преизбран за пети мандат. По-късно източник на контролираната от Кремъл агенция "РИА Новости" в Анкара уточни, че посещението на Путин, планирано за февруари, е отложено условно за края на април - началото на май. Твърдеше се, че тогава Турция ще инициира мирни преговори между Москва и Киев.

Още: Турция ще инициира мирни преговори Русия-Украйна при следваща визита на Путин?

Наскоро Ердоган за пореден път обяви, че мир в Украйна няма как да бъде постигнат без зачитане на позицията на Русия: Ердоган: Плановете за мир няма да работят без участието на Русия.

Анкара продължава да балансира между Запада (тя е с втората най-голяма армия в НАТО) и между Москва от началото на пълномащабната инвазия на Путин в Украйна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес