Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Чуков: Стана ясно кой е радикалът, Тръмп кара в насрещното

08 декември 2017, 09:00 часа • 5990 прочитания

Много ясно стана кой е радикалът, когато прочетем какво каза Доналд Тръмп и какво казва палестинският президент Махмуд Абас. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков, който оприличи Тръмп на човек, каращ в насрещното платно.

Според Чуков, 2017 година е различно време от времената на двете интифади в Палестина. Експертът обаче смята, че Тръмп е действал, защото преговорите за мира в Близкия изток не помръдват. 22 години не се случва нищо и явно американският президент смята, че с тези действия ще задвижи Близкоизточния процес.

Преди месец беше предложен план на палестинците, според който те да получат малко над 50% от земите на Западния бряг на река Йордан и Ивицата Газа. Не е ясно обаче къде да са тези земи – защото Израел продължава да действа със заселническата си политика. Имаше слухове, че на Палестина ще бъде дадено предградие на Йерусалим, за да бъде столица на палестинската държава, каза Чуков.

Никога Израел не е бил толкова близко от признаване от арабските държави – факторът "Иран" обединява арабските държави, начело със Саудитска Арабия, с Израел. Докато няма Палестинска държава, няма да има признание на Израел, категоричен беше Чуков пред Нова телевизия. Никой мюсюлманин няма да се откаже от свещените места – въпросът е как ще се съпротивляват. Центровете на съпротива сега са Турция и Йордания, нещо съвсем различно от първите две интифади, обясни Чуков. Арабистът посочи и, че в Западна Европа съпротивата срещу решението на Тръмп е по-голяма от тази в Източна Европа, а следващата седмица предстои посещение на Бенямин Нетаняху в Брюксел.

На въпрос може ли да има нова бежанска криза в Европа, Чуков отговори, че сега ще има "сближаване на радикална основа" между "Хамас" и "Фатах" в Палестина и "Хамас" ще заеме водеща позиция т.е. по-радикалното начало. Професорът не се ангажира с прогноза за бежанска криза и заплаха за България като европредседател, но поздрави балансираната позиция на МВнР.

Припомняме, че днес, 8 декември, е обявен ден на гнева в Палестина. А "Хамас" вече призова за трета интифада.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес