Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Високо напрежение: Китай, САЩ и американските съюзници си мерят силата (ВИДЕО)

29 септември 2024, 12:05 часа • 1223 прочитания

Китайските военновъздушни и военноморски сили започнаха военни учения в Южнокитайско море. Това се случи, след като китайският външен министър Ван Йи и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъдиха намаляването на напрежението в региона.

"Китайските маневри ще включват "рутинни" учения за ранно предупреждение и разузнаване, както и патрулиране около плитчината Скарбъро", заявиха от Южното командване на китайската армия, като добавиха, че така "решително се защитава националният суверенитет, сигурността и морските права и интереси, и поддържат мира и стабилността в Южнокитайско море".

Междувременно, Филипините, САЩ, Австралия и Япония отговориха със свои съвместни военни учения в Южнокитайско море. За пръв път в ученията се присъедини и Нова Зеландия. Всички учения се провеждат в оспорвана между Китай и Филипините зона - Филипините са един от най-близките съюзници на САЩ в региона.

Още: САЩ предупреди Китай да не предприема опасни действия в Южнокитайско море

Спорът

Един от най-оспорваните обекти в Азия, плитчината Скарбъро, се намира на 200 км от Филипините, в рамките на тяхната изключителна икономическа зона. Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, включително атола, желан заради богатите си рибни запаси и зашеметяващата тюркоазена лагуна, въпреки претенциите на Бруней, Малайзия, Филипините и Виетнам. През 2016 г. обаче Постоянният арбитражен съд в Хага постанови, че обширните претенции на Китай не са подкрепени от международното право - решение, което Пекин отказва да признае. Трибуналът не определи суверенитета над плитчината Скарбъро, която според него е традиционно място за риболов на няколко държави, добавя БГНЕС: Как Китай може да превземе Тайван, без дори да има нужда да нахлува

По време на срещата си с Блинкен Ван И "подчерта, че Китай настоява за разрешаване на различията с пряко засегнатите страни чрез диалог и консултации". Държавният секретар на САЩ заяви, че той е повдигнал въпроса за "опасните и дестабилизиращи действия" на Китай в Южнокитайско море и е обсъдил подобряването на комуникацията между военните сили на двете страни.

"САЩ не трябва винаги да предизвикват проблеми в Южнокитайско море и не трябва да подкопават усилията на регионалните държави за поддържане на мира и стабилността", каза китайският министър на американския си колега: Много шум, малко полза: Украйна още търси решителна западна помощ (ОБЗОР - ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес