Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Високо напрежение: Иран обеща да отмъсти на САЩ, цените на петрола скочиха

03 януари 2020, 09:05 часа • 11327 прочитания

Бивш началник на Иранската революционна гвардия заяви, че ще бъде отмъстено на Съединените щати за убийството в Багдад на командващия силите „Кудс“ Касем Сюлеймани, съобщи АФП.

"Сюлеймани се присъедини към братята си мъченици, но ние ще намерим подходящото ужасно отмъщение за Америка", написа в Туитър Мохсен Резай, който в момента ръководи Съвета за целесъобразност на Иран /съвещателен орган при върховния лидер на страната/.

Цените на петрола скочиха повече от 4% в петък, а борсите изгубиха ранните си печалби след новината, че САЩ са убили висш ирански генерал, отразявайки новите страхове от конфликт в богатия на суров петрол регион, съобщава АФП.

По-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува в Туитър снимка на американското знаме, а Пентагона заяви, че убийството на Сюлеймани е извършено по заповед на американския държавен глава.

Цената на суровия сорт петрол Brent скочи с 4.4% до 69.16 долара, а "тексаският" WTI поскъпна с 4.3% до 63.84 долара, тъй като инвеститорите са все по-притеснени от евентуално разгаряне на конфликт в Близкия изток.

"Това е нещо повече от прост кръвоизлив от носа на Иран", каза Стефан Инес от AxiTrader. "Това е агресивно проявление на сила и откровена провокация, която може да предизвика друга война в Близкия Изток."

Убийството на Сюлеймани е драматична ескалация на напрежението между САЩ и Иран и идва след като проиранска тълпа тази седмица обсади посолството на САЩ в Ирак вследствие на смъртоносни американски въздушни удари срещу шиитска фракция. Атаката срещу посолството извади на показ напрежението в отношенията между САЩ и Иран, които служители от двете страни определиха за АФП като "най-студените" от години.

"Събуждаме се в един по-малко безопасен свят, отколкото беше само преди часове, особено ако комбинираме това със смущаващото напрежение на Корейския полуостров", добави Инес.

Индексите на борсите в Хонконг паднаха с 0,2%, а в Шанхай - с 0,1%. Спадът в Сингапур беше с 0,2%, Сеул загуби 0,1%, а Тайпе отслабна с 0,3%. Въпреки това Сидни, Уелингтън и Манила запазиха положителния си ръст.

Всички пазари отбелязваха повишение преди новината за удара в Багдад, благодарение на продължаващия оптимизъм, подхранван от търговско споразумение между Китай и САЩ, по-губещите парични политики на централната банка и облекчаване на тревогите по Брекзит.

Американският Конгрес не е бил информиран предварително за нападението, наредено от президента Доналд Тръмп, при което беше убит висш ирански военен командир, заяви сенатор-демократ от Камарата на представителите пред АФП.

Ударът, извършен в Ирак срещу иранския генерал Касем Сюлеймани, "е извършена без да бъде уведомен Конгреса и без да са проведени консултации с него", заяви в изявление председателят на Комисията по външни работи Елиът Енгел.

Сюлеймани беше "в основата на огромно насилие", който има "американска кръв по ръцете си", заяви демократът. Но „извършването на такова действие без участието на Конгреса предизвиква сериозни правни проблеми и е атака срещу правомощията на Конгреса като равен клон на правителството“, добави Енгел.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес